"We gaan voor de grote motor van de T8"

Douwe Jan en Douwe Moorlag, Nieuw-Weerdinge

Sinds afgelopen voorjaar rijden vader en zoon Moorlag in het Drentse Nieuw-Weerdingen met een New Holland T8. Die trekker bevalt hen zo goed, dat er nu een tweede T8 bij komt ter vervanging van een T7. Vader en zoon hebben daar een duidelijke reden voor.

Douwe Jan Moorlag en zijn zoon Douwe hebben een landbouwbedrijf op de veenkoloniale gronden van Nieuw-Weerdinge, ten noordoosten van Emmen. Behalve 140 hectare akkerbouw hebben vader en zoon 800 rosé vleeskalveren, dorsen ze graan en rijden ze mest uit in loonwerk. Het zijn goede klanten van New Holland. Alle trekkers zijn blauw en de maaidorser is geel. De vader van Douwe Jan, Douwe Hendrik, reed in 1964 al met Ford trekkers. Dat is een van de verklaringen voor de voorliefde voor New Holland. Een andere verklaring is de service van hun New Holland dealer Kort, met onder meer vestigingen in Erica en Zwiggelte. Douwe Jan is daar eerlijk en duidelijk over. “We hebben praktisch nooit iets met onze trekkers en als er iets is wordt het snel opgelost. Met elk merk is wel eens wat. Alle mechanisatiebedrijven hebben monteurs in dienst en die hebben ook allemaal werk. Maar als er eens iets is, dan is het maar net hoe de dealer het oplost. Kort en New Holland helpen ons altijd geweldig goed. We hadden eens een behoorlijk probleem met een versnellingsbak en ik belde om acht uur ’s avonds met onze dealer. Om half elf diezelfde avond kreeg ik een telefoontje van New Holland dat er een vervangende trekker op transport zou gaan vanuit Noord Holland. Daarmee konden we weer verder.”

De oudste trekker op het bedrijf is een TM 155 uit 2009 met 3.200 uur op de klok. Verder zijn er een T7.165S, een T8.350 en een T7.235. Maar deze laatste maakt binnenkort plaats voor een T8.320. Dat lijkt een forse stap, maar daarvoor heeft Moorlag wel een reden. Douwe Jan: “De T7 staat achter op dubbellucht in de maat 650/65R42. Daarmee is deze trekker bijna vier meter breed en dat is toch wat te breed op de weg. We willen hetzelfde werk doen op enkellucht en dan hebben we een zware trekker nodig, niet alleen in pk’s, maar ook in kilo’s. We hebben wel een T7 HD geprobeerd, maar ik geloof niet zo in het downsizen van motoren. Ik ga dus graag voor de grotere motor van de T8.” “Op de kopakker merk je nauwelijks dat die een wat grotere wielbasis heeft, dus zo groot is dat probleem niet”, zo vult Douwe aan.  

“ We hadden eens een behoorlijk probleem met een versnellingsbak en ik belde om acht uur ’s avonds met onze dealer. Om half elf diezelfde avond kreeg ik een telefoontje van New Holland dat er een vervangende trekker op transport zou gaan vanuit Noord Holland.

Brandstofverbruik is op zich geen groot thema voor de mannen. “De trekker moet gewoon doen waar we hem voor hebben”, aldus Douwe, “We hebben sinds dit voorjaar een T8.350 voor onze 18 m3 Veenhuis tank met 6 m bouwland-injecteur. Vorig jaar stond daar nog een T7.260 voor. Op goede dagen konden we daar misschien 1.000 m3 per dag mee wegbrengen, maar op slechte dagen maar 500. De T8 kan gewoon constant presteren en brengen we elke dag minstens 900 m3 weg. Ook op de slechte dagen. En als de omstandigheden slechter zijn dan stoken we er wat meer diesel doorheen, nou ja, dat moet dan maar.” “We zaaien met een 4,5 meter brede Evers cultivator met Rabe fronttank en opgebouwde pneumatische zaaimachine. Daarmee rijden we ongeveer acht km/u en de trekker verbruikt dan ongeveer 10 liter per hectare. Dat vind ik helemaal niet zo slecht”, zo geeft Douwe Jan nog een voorbeeld. Deze zaaicombinatie is een unieke machine, gebouwd naar de wensen van Moorlag. Douwe Jan en Douwe hebben wel hun ideeën over hun machines. Zo staat de Veenhuis tank op een tandem met 900/60R32, omdat ze geloven in hoge banden. “We hebben er nog niet mee vastgezeten”, aldus Douwe, de vaste chauffeur op deze combinatie. “De tank heeft niet alleen een turbo op de zuigkant, maar ook een op de perskant. Alleen op deze manier kunnen we met 15 km/u een mestgift realiseren van 45 m3/ha. De trekker is uitgerust met de grootst mogelijke hydrauliekpomp, met een opbrengst van 275 l/min. Hoe meer je er door drukt, hoe sneller alles draait. Hoe meer olie, hoe makkelijker het gaat. Meer hydrauliek zit je nooit in de weg.”  

In het verleden draaide bij Moorlag ook nog een New Holland hakselaar, maar het hakselen hebben ze afgestoten. Douwe Jan: “Met een collega uit de buurt hebben we afgesproken dat hij het hakselen doet en dat wij dorsen. Misschien kunnen we er zo allebei nog iets aan verdienen. Wij werken nu met een CX 8070 Elevation. Daar zijn we goed over te spreken. We rijden eigenlijk altijd op capaciteit, maar de verliezen zijn laag. Daar vinden we in het veld eigenlijk nooit wat van terug. De Elevation uitvoering is vooral interessant in heuvelachtig gebied, maar ook hier horen we wel dat de combine zelf de schuddersnelheid en de wind aanpast aan de helling in het veld. Ook over het 7,5 meter Varifeed maaibord zijn we heel tevreden. Doordat het gewas altijd goed voor de invoer komt halen we zo de maximale capaciteit.” Het wel is duidelijk, vader en zoon Moorlag zijn zeer tevreden met New Holland en dealer Kort.