Getuigenis uit de markt

Bij loonbedrijf Gebr. Van Huet

Bij loonbedrijf Gebr. Van Huet in het Gelderse Duiven (NL) is chauffeur Sjaak Albers meer dan tevreden over de nieuwe FR 550. Bijvoorbeeld over de uitstekende hakselkwaliteit en de soepele bediening vanuit de cabine. Ook de dealerservice was een argument om voor New Holland te kiezen.

Bij loonbedrijf Gebr. Van Huet in het Gelderse Duiven spreken we met vaste chauffeur Sjaak Albers. Hij werkt sinds begin dit jaar met een FR 550. 

 

Bedrijfsprofiel: 

Personeel: tien man vast, rest los en zzp . Vnl. agrarisch werk, zowel veehouderij als akkerbouw, op klei- en zandgrond 

Verder staat op het bedrijf nog een acht jaar oude FR 9050. Die is gebleven, terwijl een nog oudere FX 50 werd ingeruild. Over de nieuwe machine is Sjaak meer dan tevreden. “Hij bevalt heel goed, het is het neusje van de zalm gewoon”, aldus de man die door zijn werkgever Rob van Huet nauw betrokken werd bij de aanschaf van een nieuwe hakselaar. Sjaak: “We hebben in het verleden wel met een ander merk gehakseld, maar vanwege de service van de New Holland dealer zijn we overgestapt. Die staan altijd klaar, mochten er eens problemen zijn. De monteurs zijn goed op de hoogte en zijn vaak al in staat om problemen via de telefoon op te lossen. Maar we hebben met de oude FR eigenlijk nooit grote storingen gehad en die heeft toch ongeveer 4.500 uur op de klok.” 

“ Geen hakselaar krijgt zo’n mooi product aan de kuil als de New Holland.

“We zitten in ons werkgebied zowel op klei als op zand en hebben hierdoor te maken met verschillende soorten gras. Maar dat werkt hij onder alle omstandigheden goed weg. Je kunt hem nu echt op de motor laten trekken, daarvoor was het gras in de pijp bepalend. Dat is wel een groot verschil met de FR 9050. Hakselaars van andere merken moeten vaak water toevoegen in de pijp, maar ik hoef dat eigenlijk nooit te doen. Ik kan het wel, mocht het nodig zijn. Maar de pijp koekt gewoon niet meer aan. Onze dealer heeft onze pijp aangepast. Hierdoor kan hij het gras altijd kwijt. We draaien naar schatting meer uren in het gras dan in de maïs. Als er straks tegelijk maïs en gras gehakseld moet worden, dan blijft de FR 9050 op gras staan en doet de FR 550 alle maïs. Ik heb vorig jaar een demo-machine in de maïs gehad en gemerkt dat de nieuwe hakselaar zuiniger is en dat ook de capaciteit hoger ligt dan van de FR 9050. Dat scheelt misschien een procent of tien. Als het mooi loopt ruimen we in de maïs 2 ha per uur op. In het gras zit meer verschil en kun je moeilijker zeggen of de capaciteit groter is en of de machine zuiniger is. Bovendien is in alle gevallen de man op de kuil bepalend. Die kuil moet goed vast zitten.” 

“De hakselkwaliteit is heel goed. We hebben bij een klant naast een machine van een ander merk gedraaid en ons product aan de kuil was gewoon mooier. We hakselen ook voor een geitenhouder. Die wil een zeer goed gehakseld product en die man is gewoon ontzettend tevreden. Ik denk dat er maar weinig hakselaars zijn die zo’n mooi product aan de kuil krijgen. Daar speel je natuurlijk zelf ook een rol in. Ik kijk altijd even op de kuil. Alle afstellingen kan ik vanuit de cabine doen en met Dual Drive kan ik de snelheid van de pick up afzonderlijk regelen ten opzichte van de invoer. De bediening is super. Ook het slijpen van de messen is met een druk op de knop na drie minuten klaar en het afstellen van het tegenmes kan heel eenvoudig vanuit de cabine. We hebben niet zoveel opties op de machine. Een bandendrukwisselsysteem in combinatie met 800/70R38 banden. Maar ik heb eigenlijk nog nooit vastgezeten. Dat komt door de sterke mechanische aandrijving van de achterwielen en de hoge bodemvrijheid. Eigenlijk zie ik geen verbeterpunten voor deze machine, alles zit erop en eraan. De machine is nu gewoon af.”