Bedrijf stapt over op New Holland

Maatschap Van der Neut, Vlist

In 2001 werkte maatschap Van der Neut in Vlist, in het Groene Hart van Nederland, voor het eerst met New Holland. In dat jaar kocht het bedrijf een grootpakpers van het merk. Inmiddels werken er twee combinaties van New Holland trekkers met New Holland grootpakpersen.

Maatschap Van der Neut bestaat uit Jan en Marie Van der Neut en hun dochter Margriet. Ze hebben een melkveebedrijf, met daarnaast een handel in stro en hooi. Voor deze handel beschikken ze over vier grootpakpersen. Die doen daarnaast ook dienst in silage, voor veehouders in de buurt. De twee meest recente grootpakpersen zijn van New Holland. Sinds vorig jaar staan voor deze beide persen ook New Holland trekkers. Over het vorige merk trekker waren ze niet helemaal tevreden. Dat was in 2018. New Holland had toen een actie dat bij een nieuwe grootpakpers de koper voor 250 uur een demotrekker mocht gebruiken. Er kwam een T7.245 Auto CommandTM voor de pers. Dat gaf de familie mooi de gelegenheid deze trekker goed te leren kennen. Dus toen de 250 uur erop zaten, mocht dealer Voets een offerte maken. Het resultaat was dat de trekker bleef. Toen er vorig jaar een trekker aan vervanging toe was, kreeg Voets opnieuw de gelegenheid een offerte te maken, voor een identieke trekker als diegene die ze hadden. Dealer Voets had echter een geschikte T7.270 AutoCommandTM als demotrekker. Die werd het. Het werd de derde New Holland, want er liep sinds 2016 al een TD3.50. Dit kleine baasje doet vooral werk op het melkveebedrijf. Hij staat voor de schudder, de hark en de kunstmeststrooier. Dat er geen cabine op zit stoort de Van der Neuten niet. “Het is bij deze werkzaamheden toch meestal goed weer”, aldus Jan. 

Twee New Holland BigBalers

 

Het melkveebedrijf is met 30 koeien niet groot. Daarom doet Jan van der Neut al heel lang allerlei zaken naast het melkvee. Het persen van stro en de handel daarin komt eigenlijk voort uit de pluimveetak, die het bedrijf tot 2009 had. De akkerbouwers die het stro aan Van der Neut verkopen namen toen ook de kippenmest af. Daarbij deed Van der Neut het transport. Het strooien deden andere loonwerkers. Daarvoor ontbreekt het Van der Neut aan capaciteit. Behalve Jan en Margriet werkt de man van Margriet zo nu en dan mee en enkele zzp-ers. In de drukke tijden is er bovendien een melker. Van der Neut kwam verder bij veel pluimveehouders, om de kratten met slachtkippen van de stal in de vrachtwagen te zetten. Dit leverde ook veel waardevolle contacten op.

“ Tegen zeer gunstige voorwaarden hebben we tot 10.000 uur of zeven jaar volledige garantie. Ik hoop en verwacht dat we het nooit nodig hebben, maar het geeft wel veel extra vertrouwen.

Het persen gebeurde aanvankelijk alleen met een kleine pakjespers. In 2000 kwam de eerste grootpakpers. Aanvankelijk via de overname van het persen van een ander loonbedrijf. Er zijn nu nog twee andere persen met pakkenmaat 80 x 50, voorzien van snij-inrichting en natuurlijk de twee New Hollands, die het merendeel van het persen voor hun rekening nemen. Dit zijn een BB890 CropCutter uit 2013 en een BB890 CropCutter Plus uit 2018. Deze laatste heeft IntelliCruise™ met Isobus 3.0 en dat houdt in dat de pers de trekker aanstuurt, dankzij TIM, Tractor Implement Management. Daar is Margriet enthousiast over: “Je moet er eigenlijk wel redelijk grote percelen voor hebben, maar in het graan is dat meestal wel het geval. Je hebt dan altijd wel wat ongelijkmatigheid in de zwaden. Zelf luister je altijd goed naar de pers en ben je bezig met het bijregelen van de snelheid. Dat neemt het TIM dan van je over en dat geeft rust. Je moet natuurlijk altijd blijven opletten en als je de rijhendel even terug haalt, heb je zelf weer de controle”.

Passie voor machines

 

Margriet heeft een passie voor machines en het werken daarmee. Dat wordt heel duidelijk als ze praat over de sterke punten van de New Holland trekkers: “Het comfort bevalt me erg goed. En de eenvoudige bediening. Ook de service van Voets is erg goed. Ze hebben de tijd genomen om uitleg te geven toen de nieuwe trekkers kwamen. En ik kan ze midden in de nacht bellen en dan staan ze voor me klaar, ook voor kleine storingen. Dat is echt zo gebeurd. Voets heeft veel ervaring met de grootpakpersen en dat is een pluspunt.”

 

De trekkers zijn in de Blue Power uitvoering, maar hebben daarnaast nog een aantal extra’s. Buiten het al genoemde IntelliCruise™ ook IntelliSteer™. Verder een omkeerbare ventilator en verstelbare assen. Vanwege de strozwaden rijdt Van der Neut op een vrij breed spoor. Vanwege die zwaden heeft de trekker ook een plaat aan de onderkant, waardoor er geen stro opstroopt onder de trekker. Waar ze bij Van der Neut ook erg blij mee zijn is het Blue Care pakket. Margriet: “Tegen zeer gunstige voorwaarden hebben we tot 10.000 uur of zeven jaar volledige garantie. Ik hoop en verwacht dat we het nooit nodig hebben, maar het geeft wel veel extra vertrouwen.”